Web Tasarım Unsurları
Tasarımın her dalında olduğu gibi web tasarımı içinde de belli ana hatlar oluşturularak çalışmalar yapılır. Bunları aşağıda kısa başlıklar halinde sizlere sunuyoruz, kaliteli bir çalışmanın ipuçlarını sizinle paylaşıyoruz.
Düzen: Kullanılacak grafik ve metinler belli düzende olmalıdır. Web sitelerinin önemli bir hedefi de kullanıcıların ilk bakışta aradıkları bilgiyi hızlıca bulmalarına yardımcı olmaktır. Bu, tasarımın dengeli olması, tutarlılık göstermesi ve bütünlüğünü düzen içinde korumasıyla beraber geçerli olabilecek bir durumdur.
Renk: Renk seçimi müşteri isteklerine ve amaca bağımlıdır; Bu basit bir şekilde yalnızca siyah-beyaz renklerle yapılabilmekle birlikte web uyumlu renkler kullanarak da bir kişinin veya bir kuruluşun kişiliği, markası kendisini ifade edebilir.
Grafikler: Web tasarımı için grafikler logo, fotoğraf, clipart veya simgeler şeklinde kullanılabilir. Kullanım kolaylığı açısından çok sıkışık bir yapıda olmamalı, sayfanın açılış hızını etkilemeyecek boyutta, web sayfasının içeriği ile uyumlu olmalı, uygun şekilde konumlandırılmalıdır.
Fontlar: Çeşitli yazı tipleri kullanımıyla bir web sitesinin tasarım kalitesini artırabilirsiniz. Çoğu web tarayıcıları yalnızca “web-güvenli yazı tipleri” olarak bilinen fontları, okunaklı bir şekilde görüntüleyebilir, bu sebeple tasarımcı olarak yaygınca kabul gören bu grup içindeki fontlarla çalışmaya özen gösterilmesi faydalı olacaktır.
İçerik: İçerik ve tasarım görsel ve metin yoluyla sitenin vereceği mesajı geliştirmek için birlikte çalışabilir. Okuyucusunu şaşırtmak onlarda heves uyandırmak için istediklerini onlara vermek gerekir, bu şekilde kullanıcılar sitede daha çok vakit geçireceklerdir. Kullanacağınız yazılı metin her zaman ilgili ve faydalı olmalıdır. İçerikle alakalı anahtar kelimeler içermeli, arama motorları için optimize edilmeli ve uygun uzunlukta olmalarına dikkat edilmelidir.
Kullanıcı Dostu Web Tasarım Oluşturmak
Bir web sitesi geliştirirken, bir siteyi güzel ve görsel olarak etkileyici hale getirmek için web tasarım temel unsurlarıyla birlikte her zaman son kullanıcıyı düşünmeniz gerekir. Kullanıcı dostu ara yüzler aşağıda sıraladığımız faktörlere dikkat edilerek rahatlıkla elde edilebilir.
Navigasyon: Web tasarım sitesi mimarisi yapılandırılırken menüler ve diğer navigasyon araçları kullanıcıların web sitesine nasıl göz attıkları, nasıl arama yaptıkları dikkate alınarak oluşturulmalıdır. Kullanıcılar için verimli, ihtiyaç duydukları bilgiyi bulmaya hedefli, sitenin içinde kolaylıkla hareket etmeye yardımcı olacak şekilde kurgulanmalıdır.
Multimedya: Tasarımda ilgili video ve ses uyaranları kullanıcıların kolay ve hızlı bir şekilde anlayış geliştirmesine, bilgileri kavramasına yardımcı olabilir. Bu durum web sayfasında daha fazla vakit geçirmeleri için ziyaretçileri teşvik edebilir.
Uyumluluk: Sayfanın doğru görüntülenmesini artırmak, her defasında aynı performansı almak için; Farklı tarayıcılarda ve işletim sistemlerinde sorunsuz çalışabilecek bir web sayfası tasarlamaya özen gösterin.
Teknoloji: Teknolojideki ilerlemelerden faydalanmak tasarımcılara her zaman taze, dinamik ve profesyonel web tasarımı içinde uygulayacakları izin, hareket ve yenilik katmak için özgürlük verir.
İnteraktif: Tasarım içine kullanıcı yorumları ekleyerek aktif kullanıcı katılımını ve kamuoyu katılımını artırın. E-posta formları ve e-bülten kayıtları sunarak ziyaretçinizi sürekli etkileşimde olduğunuz kullanıcılara dönüştürün.
Web Tasarımı Yaparken Çok Yönlü Düşünmeliyiz
Tüm bu bilgilerin ışığında web tasarım profesyonelleri olarak tatmin edici bir web deneyimi için mükemmel bir kullanıcı dostu arayüz (UI/UX) dizaynı oluşturabiliriz. Kullanılacak tasarımı, kritik planlama ve analiz sürecinin ardından kullanımı basit, zarif ve sanatsal bir yapı haline dönüştürebiliriz. Tüm bunları yaparken bireysel veya kurumsal müşteri özelliklerine ve isteklerine dikkat etmeyi unutmamak başarıyı beraberinde getirecektir.
Web tasarımı nedir sorusuna uzunca verebileceğimiz cevap ise budur. Bu kriterler eşliğinde kaliteli, sağlıklı çalışan ve kullanıcı dostu bir web sitesi elde edilebilir.
“I cannot give you the formula for success, but I can give you the formula for failure. It is: Try to please everybody.”
– Herbert Bayard Swope
Implementing SEO strategies help you to rank higher on the search engine’s results page (SERP). This means that when your target customers search for products and services that your industry offers, they are likely to find your website. When you repeatedly appear on the SERP, users become aware of your site and your business. This increases the chances of landing potential customers on your webpages.
SEO is a Cost-Effective Advertising Strategy
One SEO component called off-site SEO ensures that users of external pages or of social media can find your website. Being optimized for SEO increases the site’s potential to draw customers from other platforms other than the search engine. For instance, when you post content and links to your page on Facebook or Twitter, you are able to promote your website and attract more customers. One of the main goals of SEO is to attract the targeted audience through organic searches. The number of visitors to your site influences your sales and subscriptions. It also promotes the marketing of your products and services. Increased inbound traffic is always good for business because it equates to more conversion opportunities.
Some SEO-related tools such as the Google Keyword Planner and Google Analytics provide quantitative data to help you understand your market, analyze the trends, and know your competitors’ standings. It helps you identify popular and valuable keywords so you can decide how to structure or revise your content. It also gives you insights on your market’s behavior such as location, times of activity, frequency of searches, technologies used, product preferences, etc. All these metrics are useful in helping you get to know your audience, their needs, and their expectations.
Author